A Tarot bölcsessége

TAROT


„A Tarot az emberiség aranykorából származik, ahonnan többfelé is elterjedt, és ez az oka annak, hogy nagyon régi gyökerei vannak, eltérő kultúrákban. De mivel a középkori Tarot készítői előtt a Kabbala nem volt ismeretlen, a kontinensen létrejött a Tarot hagyomány amely, végül is a héber ábécé szimbólumrendszerét követi.”
Szepes Mária



A tarot ősi eredete tehát ismeretlen. A tarot, a „Néma könyv”, amelyben a szimbólumok, az információk, valamint egy egész bonyolult szabályrendszer arra szolgál, hogy csak azok tudják megérteni, akiket megillet ez a tudás.
Régen csak a beavatottak használhatták. A titkos jeleket – hieroglifákat – hordozható lapokra, táblákra festették, amelyek eljutottak először a gnosztikusokhoz, majd az idők folyamán az alkímisták őrizték a titkot. Biztos, hogy a gyökerek az ókorig nyúlnak vissza, és bizonyos az is, hogy Hermész Triszmegisztosz smaragdtáblái nagyon is közeli kapcsolatban vannak a lapok üzeneteivel. 
Az ókori Egyiptomban beavatási szertartásokon használták, majd a középkorban (valószínűleg a kereszténység terjedésével) háttérbe szorult, és csak a 17. századtól kezdték el újra alkalmazni, talán újra felfedezni.
A tarot, ha úgy vesszük, színes ábrákkal illusztrált jóskártya, bár régen a meditációt segítő eszközeként ismerték és használták. A lapokat a rajtuk lévő számok valamint a héber ábécé betűi különböztetik meg egymástól.


Arkánumok

A lapokat két csoportba osztjuk. A 22 nagy arkánum szimbolikus figurákat és jelképes értelmű jeleneteket ábrázol. Két nyelvcsalád betűírása is megfelel a tarot nagy arkánumai számainak, az egyik a héber, a másik a kelta ábécé, és a két irányzat hatott egymásra az idők során.

A tarot kártya 22 nagy arkánumból és 56 kis arkánumból áll. A nagy arkánum az ember fejlődését és spirituális életútját jelképezi, míg a kis arkánum ennek részleteit fejti ki négy alapelemre, földre, vízre, levegőre és tűzre bontva.
Az érme vagy pentákulum, ahogy nevezik, a föld, a kehely a víz, a pálca vagy kard a levegő és a tőr vagy a bot a tűz szimbóluma. A tarot huszonkét képe közül huszonegy számozott, a huszonkettedik számozatlan. A huszonegy számozott kép a háromszor hétnek felel meg.
Ez nem egyéb, mint az alkímia titokzatos hét-hét-hét művelete. Az utolsó vagy az első lap a „0”, A Bolond amely az anyagi függőségtől, az anyagi világtól megszabadult embert ábrázolja. Ide kell eljutni itt a földön valamennyi embernek, ebbe a létformába.
Minden lap több jelentéssel bír. Ez egy lehetőség, amely megadatott a sok közül, amelyben a jövendőmondó a titkokat fürkészheti. Számunkra is nagy segítséget nyújthat az önismeret útján. Számtalan kártyavetési forma létezik. Négy, hat, tíz vagy akár tizenkét lappal is lehet kémlelni az ismeretlent.
A tarotról sok száz írott anyag született az évszázadok alatt. A legutolsó könyvben több mint háromezer féle tarot kártyát említenek, amelyeket meg lehet vásárolni. Montegna és Leonardo da Vinci, de még Salvador Dali is festett tarot kártyát. Aki igazán a spirituális utat választja, az nem fogja elkerülni a találkozást ezzel a csodálatos üzeneteket tartalmazó, varázserővel bíró papírlapokkal